En till synes oundviklig konsekvens av vetenskapens obevekliga frammarsch är insikten att vi alla är vandrande molekylära datorer, kemiska reaktioner paketerade i ett tunt skal av döda hudceller. Kärlek, genialitet, drömmar och äckel är inget annat än information kodad i kopplingsschemat till köttdatorn vi har bakom pannbenet. Men ett kopplingsschema kan kopplas om och en dator programmeras. Vilken del av informationen i mitt huvud är »jag«? Hur mycket kan skrivas om innan den »jag« som jag var dör och en ny »jag« tar hans plats? Och om vi kan programmera oss själva och varandra, borde vi göra det? Om vi kan programmera oss själva till att vara lyckliga? Är det fel att förslava en människa om hon är programmerad till att tycka om det?
Anatman är ett rollspel om identitet. I en framtid där hjärnans källkod är känd har vi lärt oss att skriva, att läsa och att radera information i neuroner. När dina minnen, dina kunskaper, din personlighet och dina djupaste övertygelser kan skrivas över, av dig själv eller av någon annan, vad innebär detta för vem du är? För hur samhället fungerar? För vad ordet »människa« ens betyder?
2-6 spelare
12 sidor
3-5 timmar
Anatman är äntligen klart! Jag har arbetat på detta spel i över ett decennium, och det har hunnit med otaliga iterationer. Spelet är i form av en kortlek, som går att beställa från Drivethrucards här. Till spelet kommer även en namnlek som kan användas till Anatman eller till valfritt science fiction-spel. Det innehåller namn på personer med för- och efternamn blandade från många olika namnkulturer, samt namn som fungerar att använda för platser eller företag. Den kortleken kan du hitta här.
Det går utmärkt att spela Anatman online. Du kan använda den utmärkta gratistjänsten playingcards.io. Bland nedladdningarna nedan hittar du en fil du kan importera till Playingcards för att automatiskt få tillgång till samtliga kort. Zippa upp den och importera den till hemsidan.