Se och göra i Aliatra
är ett spel om att resa

Varför reser vi? Varje dag knöar hundratusentals människor ihop sig i klaustrofobiska behållare med dålig luft, dålig mat, dålig film och dåligt benutrymme, många av dem trots en djup rädsla för att den här plåtfågeln ska krossas mot en bergvägg någonstans på vägen. Inte nog med att vi gör detta, vi betalar stora summor för det! Vi står i kö i timmar, vi låter främlingar gå igenom våra tillhörigheter och skanna oss med maskiner som låter dem se hur vi ser ut nakna. Detta för att de ska ta oss till en plats där vi inte känner någon, där det inte går att få tag på varken filmjölk eller saltlakrits, där vi inte hittar vägen till någonting och där vi inte ens kan prata med människorna omkring oss.

Kanske gör vi det för att fly från en gråmulen vardag? För att skaka om oss själva och bryta monotonin? Kanske gör vi det för att vi behöver se saker från en annan synvinkel? Se att livet kan vara helt annorlunda än vi är vana vid? För att uppleva en annan värld. Kanske hoppas vi »finna oss själva«, som uttrycket lyder, då folkvisdomen säger att ska man finna sig själv så kan man inte gärna leta där man är, för hade man varit där så hade man med all säkerhet redan hittat sig. Kanske är det bara något i vårt blod, våra vandrargener, lika gamla som själva mänskligheten, som säger att vi måste se vad som finns därborta, helt enkelt för att vi inte varit där.

Oavsett anledning ska vi ge oss av. Vi ska till Aliatra, en liten, avsides region i Himalaya bebodd av ett litet, avsides folk. Kanske finner vi oss själva i Aliatra? Kanske finner vi varandra? Kanske finner vi inget annat än själva Aliatra, och kanske är det alldeles tillräckligt?

1-7 spelare

455 sidor

1-4 sessioner
à 4 timmar

Det här spelet är ett annorlunda spel, på många sätt. Om du är som jag blir du snabbt avskräckt när du ser att spelet är på 455 sidor. Oroa dig inte: Endast ett fåtal av dessa behöver läsas i förväg (i princip kan spelet till och med spelas utan att någon läst det i förväg). De många sidorna är potential, de är platser ni kan hamna på, scener ni kan komma att spela, men ingen omgång kommer att använda mer än en bråkdel av dem.

Spelet finns att ladda ned som PDF nedan, men det är egentligen inte särskilt lämpat för att spelas digitalt. Den fysiska boken används som integrerat verktyg under spel. Du kommer att använda den som slumpgenerator, och du kommer att skriva och kanske rita i den. Varje fysiskt exemplar av spelet förändras under spel genom att deltagarna skriver i den, och på så sätt innehåller varje exemplar av spelet ett eget, unikt Aliatra.

Köp spelet från Lulu.com här

Om du vill ladda ned spelet som PDF kan du göra det med den här länken.

Nedan finner du även en utskrivbar karta, med parlör och en aliatrisk text på baksidan, som kan underlätta under spelet. Skriv ut dubbelsidigt, vänt på kortsidan, gärna i A3-format. Den dubbelsidiga kartan är tänkt att kunna vikas ihop i stil med en turistkarta. Även andra versioner finns att tillgå nedan.